Saturday, 20 December 2014

Aku Buku dan KamuTiba-tiba terpandang dia. Dia jalan beriringan dengan gadis itu lagi sambil berbual-bual, mereka ketawa.. mereka tergelak.. mereka bergurau senda..

ouch.. sakit!

Bodoh! kenapa dada ini rasa sakit pula?

Aku mengigit bibir. Aku segera berpaling dan berfikir... bagaimana caranya aku 'membuang' rasa sakit yang aneh ini dari dadaku.. ia berulang setiapkali aku melihat dia bersama gadis itu.

" Hai.." tegurnya. Aku terkejut, buku di tangan terjatuh. Dia terpacak di depanku, tunduk dan mengutip buku itu untuk aku. Aku terpegun. Mengkagumi betapa kacaknya dia.

" Eh.. hai... terkejutlah" Balasku. Dia ketawa. Gemersik suara ketawanya begitu indah sampai aku rasa dunia ini aku yang punya. ah.. melebih-lebih betul. Kalau dah angau memang macam tu lah!

" Sibuk baca buku?" soalan bodoh! tapi aku gembira dengan soalan bodohnya itu. Sebenarnya aku rasa, aku lebih bodoh dengan perasaan aku yang berbunga-bunga dengan hanya soalan bodohnya itu.

" ya.. boring duduk baca di rumah.. baca di sini best sikit.. sambil baca boleh cuci mata" sahutku sambil malu-malu memandang ke matanya yang cantik. Aku mahu 'bawa' pulang mata menawan itu ke dalam mimpiku malam ini.

" okaylah.. aku pergi dulu.. selamat membaca!" ujarnya dan berlalu pergi membawa jantungku bersamanya.. cis!

sampai bila aku mahu simpan cinta sebelah tangan ini?

********

Dia lagi dan dengan gadis itu lagi. Dan lagi.. seperti selalu aku berharap.. ya.. berharap dia akan berpisah dengan gadis itu dan buka pintu untuk aku melangkah masuk ke dunianya. erm.. atau dia yang masuk ke dunia ku?

"tidak!"

Aku mengeleng-gelang. Mana mungkin dia yang kacak dan terkenal itu mahu masuk ke dalam dunia aku yang membosankan ini. Dunia ku hanya ada buku dan angan-angan.. dunia ku tertutup dan berlegar-legar di ruang yang sama setiap hari. Tidak ada yang menarik!!

Aku meraup muka dan berfikir betapa bodohnya aku!


********

2 tahun berlalu. Tiba-tiba aku terpandang dia lagi. Setelah sekian lama dia sambung belajar ke tempat lain. Dia berhenti di hadapanku dan tersenyum.

" Hai.." Matanya bersinar dan dia kelihatan gembira melihatku.

" Hai.."

" Kamu tidak banyak berubah..masih terlalu suka dengan buku.. masih 'bercinta' dengan buku.." Dia tergelak dan aku turut ketawa.

" Bercinta dengan buku?" Aku ulang kata-katanya sambil membenamkan rasa pedih. Aku cinta kamu tahu!!

" Aku pernah sukakan kamu tahu.." Kataku dengan berani. Kali ini aku sudah tidak kisah.. aku sudah lama terima hakikat yang dunia aku dan dia tidak boleh bersatu menjadi satu. Kami berbeza dan aku tidak perlu buang masa berangan-angan tentang dia- walaupun hingga kini aku masih hidup dengan angan-angan itu.

" Aku tahu.." Aku terlompong dengan jawapannya.

" Aku boleh baca mata kamu setiap kali melihat aku.. tapi sayang sekali antara aku dengan buku itu.. kamu selalu pilih buku berbanding aku" 

Aku tunduk memandang buku di tanganku.

" Aku juga pernah sukakan kamu.." ujarnya buat aku terlompong untuk kali kedua. Aku merenungnya. Melihat tanda-tanda jika dia sedang bergurau

" hah! Bagaimana?"

Dia ketawa.

" Tapi aku rasa aku tak mungkin dapat merampas kamu dari buku-buku itu.. Jadi...."

" Jadi..?"

" Jadi apa kata kamu beritahu aku buku apa yang kamu suka.. beritahu aku kenapa kamu sukakannya.. mungkin aku boleh cuba membaca dan memahaminya.. atau cuba menyukainya.. walaupun aku langsung tidak sukakan buku.."

Dia ketawa. Tapi aku tidak! Aku bingung.

"Maaf.. maafkan aku" Dia berhenti ketawa dan meminta maaf. 

" Tidak.. tidak perlu maaf..  kamu tidak perlu menyukai buku-buku ini.. aku tahu kamu tidak suka buku.." Dia terdiam dan merenungku dalam-dalam.

" Yah.. kamu betul. aku memang tidak sukakan buku-buku itu. Aku hanya suka kan kamu.. itu saja!"

hah?!! Dia tentunya bergurau dengan aku.

" Aku bukan bergurau!" seperti membaca fikiranku, dia bersuara memberikan jawapan. Aku terkejut!

" Kamu umpama 'buku' untuk aku.. aku 'baca' semuanya dari riaksi kamu.. aku baca berapa banyak kamu sukakan aku.. berapa banyak kamu cemburu.. berapa banyak kamu cuba membuang 'aku' dari fikiran kamu.. kamu memang 'buku' yang sangat menarik dan aku tidak boleh berhenti 'membaca' kamu...."

Aku pandang dia dengan muka sedikit marah.

" Aku baca buku.. tapi kamu 'baca' orang?"

Dia ketawa. Dia jungkit bahu.

" Kamu paling suka baca buku.. tapi aku paling suka 'baca' kamu.."

Aku tidak mampu menahan senyum. Ah.. kamu!! sebenarnya dia sedang melangkah masuk ke dunia ku? itu hanya kata-kata dalam hatiku.

" Ya.. begitulah!" jawabnya tanpa was-was dan tersenyum lebar.

1 comment: